Directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), Paul Anghel, a făcut mai multe recomandări pentru românii care se pregătesc să facă cumpărăturile de Vinerea Neagră.

Le spune cumpărătorilor să se informeze cât mai detaliat cu privire la produsele pe care intenționează să le cumpere în perioada de reduceri drastice de preț, precum Black Friday, dar și să consulte site-uri care arată prețuri comparative pentru același produs.

„Reducerile mari de preț, pe o anumită perioadă, sunt binevenite atât pentru consumatori, cât și pentru operatorii economici. Pentru a beneficia de astfel de reduceri și pentru a-și pune în aplicare interesele economice, consumatorii trebuie să se informeze cât mai detaliat cu privire la produsele pe care intenționează să le cumpere și să le plătească. atentie la toate detaliile, mai ales in perioada marilor reduceri de preturi precum Black Friday.De asemenea, recomandam verificarea preturilor prin consultarea site-urilor care arata preturi comparative pentru acelasi produs, practica care a condus la o mai buna modalitate de prezentare constanta a preturilor si reducerilor de la magazinele de electronice. . Pentru achizitii avantajoase in perioada ofertelor de Black Friday, citeste cu atentie caracteristicile produsului si verifica daca acesta corespunde cu adevarat dorintelor si nevoilor tale”, a scris Paul Anghel pe reteaua de socializare.

Reprezentantul ANPC sfătuiește să citească recenziile produselor oferite online, care pot da indicii despre calitatea acestora sau seriozitatea comerciantului. Comerciantul este obligat să ofere consumatorilor acces la toate recenziile despre produse și să se asigure că recenziile postate provin de la consumatori care au folosit sau achiziționat efectiv produsul.

În ceea ce privește prețul redus, acesta trebuie să fie mai mic decât prețul de referință/prețul anterior, care reprezintă cel mai mic preț practicat în aceeași zonă de vânzare în ultimele 30 de zile, înainte de data aplicării prețului redus. În cazul produselor susceptibile să se deterioreze sau să se deterioreze rapid, prețul anterior reprezintă cel mai mic preț practicat de vânzător în aceeași zonă de vânzare în ultimele 10 zile înainte de data aplicării reducerii de preț.

Orice anunt de reducere a pretului exprimat in valoare absoluta sau procentual trebuie facut vizibil, lizibil si lipsit de ambiguitate pentru fiecare produs identic sau grup de produse: fie prin indicarea pretului nou alaturi de cel precedent, barat, fie prin indicarea „nou preț”, „preț anterior „lângă sumele corespunzătoare, citând atât procentul de reducere, cât și noul preț care apare lângă prețul anterior tăiat.

„Pentru securitatea contului dvs., atunci când doriți să faceți cumpărături online plătind cu cardul de credit, căutați „https” în adresa URL și o pictogramă de lacăt în bara de adrese. Acestea indică faptul că site-ul este conceput pentru a fi sigur. plăți cu cardul , nu trimiteți niciodată codul PIN al cardului din 4 cifre și parolele băncii dacă primiți corespondență care pare să fie de la comerciant care vă cere să faceți acest lucru”, a spus sursa.

În ceea ce privește returnarea produselor, potrivit reprezentantului Protecției Consumatorului, în cazul magazinelor clasice, legea nu permite rezilierea contractului. Odată achiziționat un bun, acesta nu poate fi înlocuit sau rambursat din valoarea sa decât dacă este defect, se aplică regulile privind garanțiile.

Pentru magazinele online, legea stabilește o perioadă de 14 zile calendaristice din momentul primirii mărfurilor în care achiziția poate fi anulată, fără a indica niciun motiv și fără costuri suplimentare. Unele magazine online au prelungit acest termen la 30 sau chiar 60 de zile. Perioada de 14 zile poate fi prelungită cu încă 12 luni dacă comerciantul nu a menționat în mod expres existența dreptului de returnare a produselor.

Dacă vânzătorul nu trimite un curier pentru a ridica articolul, clientul trebuie să plătească pentru returnare.

Comerciantul este obligat să ramburseze prețul plătit (inclusiv costul livrării mărfii) în termen de maximum 14 zile de la momentul renunțării la contract.

Articolul precedentCând va fi deschis „OZN-ul” lui Berceni. Cele două treceri suspendate care vor aerisi centura în sudul Bucureștiului FOTO
Articolul următorNokian Tyres construiește o fabrică de 650 de milioane de euro în România. Fabrica va compensa producția abandonată din Rusia