Grupul finlandez Nokian Tyres a anunțat marți, 1 noiembrie, că va investi 650 de milioane de euro pentru a construi o nouă fabrică de anvelope auto în România, transmite Reuters.

Viitoarea fabrică, care va fi construită la Oradea, va avea capacitatea de a produce 6 milioane de anvelope pe an, iar primele anvelope sunt de așteptat să iasă de pe liniile de producție în a doua jumătate a anului 2024, în timp ce producția comercială este de așteptat să înceapă la începutul anului. 2025, a declarat Nokian Tyres într-un comunicat de presă.

Grupul finlandez, care are deja fabrici în Finlanda și Statele Unite, a declarat că aceasta va fi prima fabrică de anvelope neutre în CO2.

„Putem folosi energia verde produsă în apropierea fabricii”, a declarat Adrian Kaczmarczyk, directorul de operațiuni Nokian Tyres.

Producătorul finlandez, care anterior era responsabil pentru 80% din anvelopele auto din Rusia, căuta o nouă locație pentru o fabrică de producție după ce a luat decizia de a se retrage din Rusia ca răspuns la invazia Ucrainei.

Pe 14 septembrie, premierul Nicolae Ciucă a avut o întrevedere cu o delegație de la Nokian Tyres, discuțiile s-au concentrat pe pachetele de ajutor de stat disponibile pentru investiții mari și deschiderea arătată față de nevoile de relocare a capacităților de producție industrială în urma inițiativei de agresiune militară rusă. în Ucraina, dar şi în zona asiatică.

Producătorul de anvelope premium Nokian Tyres vizează o cifră de afaceri netă de două miliarde de euro pe termen mediu, precum și un profit operațional și rentabilitate a capitalului angajat la un nivel de 20%. În 2020, cifra de afaceri netă a companiei a fost de 1,3 miliarde de euro, iar numărul de angajați a ajuns la aproximativ 4.600. Nokian Tires este listată pe Nasqad Helsinki.

Articolul precedentCum să nu te lași păcălit de Vinerea Neagră. Semne la care trebuie să fii atent
Articolul următorExporturile zilnice ale Gazprom au scăzut cu 10,5% în octombrie. Livrările către China continuă să crească