România se numără printre țările UE cu cea mai mare creștere a prețurilor la energie electrică pentru consumatorii casnici, conform rapoartelor Eurostat.

Comparativ cu prima jumătate a anului trecut, prețurile la energie electrică au crescut cu 55%, un nivel similar cu cel al Estoniei.

Cele mai mari creșteri de preț au fost înregistrate în Cehia (+62%), Letonia (59%) și Danemarca (57%), conform datelor Eurostat, care iau în considerare prețurile în moneda locală.

Țara noastră, în schimb, produce o cantitate mare de energie, dar, în ciuda acestui fapt, prețurile la electricitate sunt foarte mari.

Analistul energetic Andrei Ilaș, fondator și director de operațiuni al Cooperativei de Energie și fondator nrgi.ai, a explicat într-un interviu pentru Ziare.com de ce avem energie la prețuri atât de mari chiar dacă o putem produce singuri.

„România este în UE unde prețul energiei electrice se fixează pe orice piață după modelul prețului marginal, adică toată lumea primește prețul ultimei centrale care oprește producția într-o oră.

Modelul, deși pare nedrept, este foarte inteligent deoarece păstrează stimulentele de a furniza energie indiferent de cerere, garantează securitatea aprovizionării și menține capitalul necesar în sistem pentru întreținere și investiții în capacități noi atunci când capitalul/centrala se depreciază. .

România nu vinde gaze la prețul pe care și-l doresc unii sau alții, tocmai pentru că firmele de stat nu sunt decapitalizate și au o cerere mai mare decât oferta, care trebuie rezolvată prin mijloace „politice”, a explicat Andrei Ilaș.

Articolul precedentGigantul auto care înlocuiește comenzile tactile cu butoane fizice vechi de pe volan: „Asta este ceea ce își doresc clienții”
Articolul următorPoluarea aerului provoacă 300.000 de decese premature în fiecare an în Europa. Ce fac companiile producătoare în România?