Exporturile zilnice ale Gazprom către piețele majore de peste mări au scăzut în octombrie, deoarece fluxurile către Europa au rămas limitate, relatează Bloomberg.
Preocupările cu privire la livrările de combustibil rusești, care au reprezentat o treime din consumul de gaze în Europa, au scăzut în ultimele săptămâni. Vremea neobișnuit de caldă a întârziat cererea de încălzire, permițând statelor europene să continue să stocheze gaze în depozite. Capacitatea de stocare a gazelor din UE a fost plină cu peste 94% săptămâna trecută, comparativ cu media sezonieră de 89% din ultimii cinci ani.
Cu toate acestea, Rusia a întrerupt livrările către Europa de luni de zile, iar facilitățile de depozitare complete nu vor fi suficiente pentru a încălzi locuințele în această iarnă în zilele record de cerere, dacă vremea este neobișnuit de rece, a avertizat recent șeful executivului Gazprom, Alexey Miller. El spune că fără aprovizionare din Rusia, Europa ar putea avea un deficit de gaze de 800 de milioane de metri cubi pe zi, în perioada în care cererea este mare.
Gigantul rus a exportat 139 de milioane de metri cubi pe zi în octombrie în țări din afara Comunității Statelor Independente (CSI), o scădere de 11,5% față de luna precedentă, potrivit calculelor Bloomberg bazate pe datele publicate marți. De la începutul anului, livrările Gazprom către principalii săi clienți străini au scăzut cu 42,6% față de anul trecut, la 91,2 miliarde de metri cubi (bcm).
Fluxurile zilnice de gaz prin Ucraina au fost în medie de peste 42 de milioane de metri cubi pe zi în octombrie, în timp ce livrările prin conducta TurkStream către Europa au fost în medie de aproximativ 29 de milioane de metri cubi pe zi. Exporturile totale ale Rusiei către Europa sunt doar o cincime din nivelul la care erau înainte de invazia Ucrainei în februarie.
Gazprom a anunțat că fluxurile către China prin conducta „Puterea Siberiei” continuă să crească, livrările depășesc volumele zilnice contractate.
Producția medie zilnică de gaz a Gazprom în octombrie a fost de 990 de milioane de metri cubi, un avans de aproape 18% față de luna precedentă, conform calculelor Bloomberg. Anul acesta, producția a scăzut cu 19% față de anul trecut, ajungând la 344 de miliarde de metri cubi.