Google, o divizie a Alphabet Group, trebuie să elimine datele din rezultatele căutării online dacă utilizatorii pot demonstra că sunt inexacte, a declarat joi instanța supremă europeană, relatează Reuters.

Susținătorii libertății de exprimare și susținătorii confidențialității s-au ciocnit în ultimii ani în privința dreptului online al oamenilor de a fi uitați, ceea ce înseamnă că ar trebui să poată șterge amprentele digitale de pe internet.

Dosarul în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a implicat doi directori dintr-un grup de firme de investiții care au cerut Google să elimine rezultatele căutării în care numele lor erau legate de anumite articole care criticau modelul de investiții al grupului.

De asemenea, au vrut ca Google să-și elimine fotografiile în miniatură din rezultatele căutării.

Google a respins afirmațiile, spunând că nu știe dacă informațiile din articole sunt sau nu corecte.

Ulterior, o instanță germană a cerut CEJ să cântărească dreptul de a fi uitat cu dreptul la libertatea de exprimare și informare.

„Operatorul unui motor de căutare trebuie să elimine informațiile găsite din conținutul referit dacă persoana solicitantă dovedește că aceste informații sunt în mod evident incorecte”, potrivit Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Pentru a evita împovărarea excesivă a utilizatorilor, judecătorii au spus că astfel de dovezi nu ar trebui să provină dintr-o hotărâre judecătorească împotriva editorilor de site-uri web și că utilizatorii ar trebui să furnizeze doar dovezi care le pot fi solicitate în mod rezonabil.

Google a spus că linkurile și miniaturile în cauză nu mai sunt disponibile prin căutarea pe web și prin căutarea de imagini și că conținutul a fost offline de mult timp.

Articolul precedentPetrom ar putea ajunge sub control norvegian. Austria ar fi gata să sacrifice OMV pentru a-și asigura independența față de gazul rusesc
Articolul următorCe culoare de mașini second hand se cumpără cel mai repede în România: „Se vinde în jur de 3 săptămâni”