Presa austriacă a scris sâmbătă, 10 decembrie, că Petrom, cea mai importantă companie de petrol și gaze din România, ar putea fi preluată de un consorțiu norvegian.

Norvegienii vor să preia nu doar 31,5% din acțiunile principalului acționar al companiei românești, OMV, ci și un pachet de control de cel puțin 51%. Potrivit publicațiilor Kurier și Der Standard, pentru a scăpa de dependența de gazul rusesc, guvernul austriac ar fi extrem de interesat de finalizarea tranzacției, scrie Profit.ro.

OMV Petrom deține un pachet de 50% în cel mai important zăcământ de gaze din Marea Neagră, Neptun Deep, împreună cu proiectul Romgaz în care are și statut de operator. Decizia finală de investiție a fost amânată de mai multe ori, ultimul termen fiind la jumătatea anului viitor, chiar dacă ministrul Energiei, Virgil Popescu, susține că contractul de concesiune prevede că până la 31 decembrie 2022 va fi „declarația de descoperire comercială”. Terminat.

Pentru a convinge oficialii vienezi, consorțiul norvegian s-a oferit să garanteze furnizarea a peste 80% din necesarul anual de gaz al Austriei, sau 75 TWh. În prezent, consumul anual de gaz al Austriei se ridică la aproximativ 90 TWh.

Articolul precedentPostul aderării României la Schengen, explicat de transportatori: „Afacerea ar crește cu 20%”
Articolul următorGoogle este obligat să elimine datele din rezultatele căutării online dacă utilizatorii dovedesc că sunt inexacte