După ce Vladimir Putin a declanșat războiul în Ucraina în februarie 2022, peste 1.200 de mari companii occidentale au încetat activitatea și au părăsit Rusia.

Acum, gigantul tehnologic rus Yandex, cu sediul la Moscova, vrea să părăsească țara și să-și vândă acțiunile.

Yandex, principalul motor de căutare al țării, fondat de doi antreprenori ruși, speră să-și transfere cele mai promițătoare tehnologii noi în străinătate și să-și cedeze majoritatea activelor rusești pentru a evita efectele sancțiunilor occidentale impuse după ce președintele Vladimir Putin a ordonat Rusiei să invadeze Ucraina, potrivit spre Fortune.

Conform planului, raportat de Financial Times joi, 24 noiembrie 2022, Yandex NV — holdingul Yandex înregistrat în Țările de Jos — va vinde majoritatea activelor sale rusești, cum ar fi motoare de căutare, comerț electronic și transport maritim, unui cumpărător local.

Al doilea front al Rusiei: Putin împinge războiul hibrid în apropierea României

Ulterior, New York Times a raportat că Yandex NV își va muta ulterior cele mai promițătoare tehnologii pe piețele din afara Rusiei. Prin tăierea legăturilor cu Rusia, Yandex speră să-și protejeze noile întreprinderi, cum ar fi mașinile cu conducere autonomă, cloud computing și tehnologia educațională, de a fi legate de piața rusă.

Partenerii occidentali au tăiat legăturile cu Yandex de la războiul Rusiei din Ucraina, inclusiv compania de livrare de alimente Grubhub, care și-a încheiat inițiativa de livrare cu roboti cu Yandex la doar câteva zile după invazia rusă. Noile controale la export limitează, de asemenea, vânzarea de componente de tehnologie avansată către Rusia.

Există obstacole în planul Yandex. Ar trebui să găsească un cumpărător local pentru a-și cumpăra activele rusești. De asemenea, ar avea nevoie de permisiunea Moscovei pentru a muta licențele de tehnologie în afara țării, iar acționarii Yandex ar trebui să fie de acord cu planul.

SUA „renunță” la o țară NATO: aruncați armele rusești, altfel vă vor veni sancțiuni

Planul este susținut de Aleksei Kudrin, fost ministru rus de finanțe. Se așteaptă ca Kudrin să ocupe o poziție de conducere la Yandex după încheierea tranzacției, potrivit Financial Times. Deși nu este deținut de stat, Yandex a construit o relație strânsă cu guvernul rus.

Bursa de valori NASDAQ din SUA a suspendat tranzacționarea cu acțiuni Yandex la scurt timp după invazia rusă din cauza îngrijorărilor cu privire la sancțiunile SUA. Acțiunile Yandex la Bursa de Valori din Moscova au scăzut cu 60,3% de la începutul anului.

Articolul precedentCe alimente cumpără nemții pentru a economisi bani? Doar 10% din populația germană este încă liniștită cu privire la SONDAJUL privind inflația
Articolul următorDe ce fondatorul Ethereum Vitalik Buterin ar trebui să țină ochii pe Big Eyes Coin în timp ce proiectul strânge 10 milioane de dolari