Războiul lui Putin din Ucraina, care a durat mai bine de 9 luni, a perturbat complet piețele energetice ale lumii, iar multe economii din țările dezvoltate au intrat în recesiune. Acum, următoarele zile vor fi cruciale pentru Europa, dar și pentru întreaga lume, când țările UE vor decide care este prețul maxim al petrolului rusesc, când sancțiunile G7 vor intra în vigoare luna viitoare.

Ceea ce decid statele UE ar putea avea implicații majore nu numai pentru Rusia sau războiul din Ucraina, ci și pentru economia globală, potrivit The Age.

Europa este împărțită între țări precum Polonia, care doresc ca plafonul să fie stabilit la un nivel care să înăbușe vânzările de petrol rusești și să rănească capacitatea lui Putin de a duce război, și state cu mari interese maritime precum Grecia, pe care vor să permită păstrarea unui preț mai mare. petrol de la navele Moscovei și tancurile lor care navighează în mările și oceanele lumii.

Pierdere uriașă pentru armata rusă în Ucraina: Putin neputincios, nu mai poate înlocui pagubele catastrofale

Uniunea Europeană a cerut inițial un plafon de la 65 la 70 de dolari pe baril, dar Polonia, Lituania și Estonia – toate în pragul războiului – vor ceva mai aproape de 30 de dolari pe baril pentru a opri răspândirea agresiunii în restul țărilor din Europa de Est.

Rusia a amenințat că nu va vinde nimănui care respectă interdicția, ceea ce ar costa probabil cantități uriașe din principalul său flux de venituri, dar ar conduce și prețurile petrolului la niveluri incomod de ridicate, potențial mult peste 100 de dolari pe baril și poate 200 de dolari.

Schimbare seismică pe piața de vest: doi furnizori de combustibil intră în forță în Europa după ce au părăsit Rusia

Reducerile substanțiale ale achizițiilor de petrol rusesc de către Europa și alte țări occidentale au fost până acum compensate în mare măsură de volume record de petrol rusesc vândute în China, India și Turcia, Beijingul fiind principalul cumpărător.

În ceea ce privește volumul, se estimează că vânzările din Rusia au scăzut cu doar aproximativ 2% față de nivelurile de dinaintea invaziei. La începutul acestui an, înainte de invazie, țițeiul din Uralii din Rusia se tranzacționa la aproximativ 73 de dolari pe baril, o reducere de aproximativ 5 dolari pe baril, sau 6,5%, față de Brent global.

Articolul precedentBățul luat de la un român după ce și-a cumpărat o mașină: „Există și riscul să explodeze în trafic cu copiii care ne urmăresc. Între timp, vânzătorul ne-a blocat”
Articolul următorUriașa amendă Facebook strânsă în Irlanda. Sancțiunile totale se ridică la aproape un miliard de euro